5 dolog, amit a toborzók elvárnak a jelöltektől

Hozzászólás

Nézzünk szembe a tényekkel: az álláskeresés sok esetben nyugtalanító élmény lehet. Számos jól képzett szakember található odakint, akik korlátozott létszámú pozíciókért versengenek. Emellett, még akkor is, ha tökéletes az önéletrajzod és lenyűgözőek a referenciáid, nincsen arra garancia, hogy a HR-es megadja azt a figyelmet, amit valóban megérdemelnél.

Szerencsére ezért vannak a toborzók, hogy segítsenek. Egy jó toborzó ismer téged. Tudja, hogy szakmailag mi érdekelhet téged, hogy milyen típusú feladatkörben tudod a legjobban hasznosítani képességeid. Ráadásul mióta a toborzók megbízható forrásnak minősülnek vezetők megkeresésére vonatkozóan, gyakorta ők jelentik a kulcsot a legjobb cégekhez és a leginkább keresett pozíciókhoz.

Ezért szükséges, hogy a toborzóddal igen komolyan vedd a kapcsolatot. Sőt, kezeld ezt úgy, mint egy folyamatos állásinterjút. Ahhoz, hogy segítsünk neked kiemelkedni a tömegből, megkérdeztünk pár vezető toborzót, a személyzeti tanácsadás alapítójától, a Kelly Services-től, hogy milyen tulajdonságokat keresnek egy jelöltben.

Olvasd el, hogy mi az az 5 dolog, amit a toborzók a jelöltekben látni szeretnének.

Személyi higiénia: A külső jellemzők rendkívül fontosak. Annak ellenére, hogy keveset tudsz tenni azért, hogy megváltoztasd a fizikai jellemzőid, szükséges, hogy személyes higiéniád megfelelő szintű legyen. Egy ápolatlan, nem higiénikus megjelenés azt a benyomást keltheti, hogy nem rendelkezünk önmenedzselési készségekkel. Győződj meg róla, hogy a hajad, a körmöd tiszta és rendezett legyen és a parfümöd se legyen túl erőteljes.

Jó kommunikációs készség. Nem azt kérjük, hogy tapasztalt szónok legyél. Rendben van, ha félénk vagy visszahúzódó vagy. De nagy előnyre tehetsz szert, ha képes vagy megfelelően kifejezni magad mind szóban, mind írásban, különböző szakmai helyzetekben. Ezen kívül fontos, hogy a hívásokra, e-mailekre, interjúkra és találkozókra időben és profi módon reagálj.

Kép

Tudd kifejezni a szakmai magabiztosságod. Ha tényleg egy komoly jelölt vagy, szükséges, hogy objektíven tudd áttekinteni készségeid, eredményeid és karrier terveidet. Emellett szükséges, hogy mondd el a toborzódnak, hogy miért is te vagy a legjobb jelölt az adott állásra és hogy miként látod fontos lépésnek ezt a pozíciót a karriercéljaidat illetően. Nem kell hencegni, de teljesen elfogadható, ha kiemeled a jó tulajdonságaidat és azt, hogy ezek hogyan kapcsolódnak a munkáltató jelenlegi – és olykor jövőbeni – igényeihez.

Egy személyre szabott önéletrajz. Sorold fel az önéletrajzodban azokat a készségeket, tapasztalatokat, melyek relevánsak a pozícióhoz, melyre jelentkezel. Attól függően, hogy hol is tartasz a karrieredben, nem feltétlenül kell felsorolnod az összes korábbi munkahelyedet, különösen, ha azok egymástól teljesen eltérő iparágak, tevékenységek voltak. Például, ha az egyetem mellett telemarketingesként dolgoztál, de most számítógépes rendszerelemzőként keresel állást, akkor az értékesítői tapasztalataid nem igazán lényegesek. De ha esetleg a PR területén keresel munkát, azok a készségek, melyeket a telefonálgatások során szereztél, olyan értékek lehetnek, melyeket feltétlenül fontos kiemelned.

Szakmai lelkesedés. Ez többet jelent annál, minthogy egyszerűen csak keresgélsz a pozíciók között, és kapcsolatba lépsz a toborzóddal egy adott pozíció kapcsán. Azt is jelenti, hogy megkeresed és hasznosítod azokat az eszközöket, forrásokat, melyek által jobb jelölté válhatsz és dolgozol azon, hogy hasznosítsd a tanácsokat, tippeket, melyeket a toborzótól kaptál.

A munkaerő elhelyezés csapatmunka eredménye, amelyhez szükség van mind a jelöltre, mind pedig a toborzóra. A fent felsorolt tippekből megtanulhatod, hogy hogyan is mutatkozz be és viselkedj úgy, hogy olyan jelölt legyél, akit minden toborzó szívesen képviselne.

Forrás: Első magyar SSC blog

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s