Hogyan és miért tartsd a kapcsolatot az egykori munkatársakkal?

Hozzászólás

5 évet töltöttél jelenlegi vállalatodnál, miután végre rátaláltál az igazi álommunkára egy másik cégnél. Biztosan izgatott vagy és már nagyon várod, hogy elkezdhesd az új munkád, ennek ellenére lehet, hogy kicsit rossz érzés is van benned. Jól érezted magad a jelenlegi munkahelyeden. Élvezted a munkát a kollégákkal és néha még munka után is találkoztál némelyikükkel. Búcsú bulit szerveznek neked, majd megtörténik a privát email címek és telefonszámok cseréje. Mindenki megígéri, hogy továbbra is kapcsolatban maratok.

6 hónap elteltével, már az új munkahelyeden rájössz, hogy annyira elfoglalt vagy, hogy nem is beszéltél a régi munkatársakkal. Már azt se tudod, hova írhattad le az email címüket. Azon gondolkozol, hogy talán hagyni kéne az egészet, hiszen olyan régen volt és biztosan mindenki továbblépett már. Így van?

Gondold át újra. A Forbes magazin szerint, ha tényleg komolyan szeretnéd venni a karrieredet, akkor semmiképp sem szabad elveszteni, megszakítani a kapcsolatot az egykori munkatársakkal, még akkor sem, ha csak ideiglenes vagy részmunkaidős állásod volt.

Íme három ok, hogy miért is maradj velük kapcsolatban:

Referenciák

Senki sem tud jobban tanúskodni a hátteredről, készségeidről, tulajdonságaidról, teljesítményedről, mint egykori kollégáid. Ők már dolgoztak veled nap mint nap különböző körülmények között. Még ha szabadidőtöket nem is együtt töltöttétek, akkor is ismerhetnek téged szakmailag. Amikor pedig referenciára van szükséged egy új állás miatt, ők azok, akik ebben a segítségedre lehetnek.

Kapcsolatépítés

Kép

Volt kollégáid, akikkel jó kapcsolatot ápoltál, akár a szövetségeseid is lehetnek a szakmai életedre vonatkozóan. Azzal, hogy érintkezésben maradtok, mindketten előnyben részesülhettek egymás kapcsolatai és az adott munkaterületre vonatkozó ismeretei, tudása révén. Ha nem szívesen fordítasz időt és energiát olyan személyekre, akik révén nem tudsz azonnal kapcsolatokat építeni vagy nem nyílnak meg előtted lehetőségek, akkor jegyezd meg, hogy nem az azonnali eredményeken van a hangsúly. Ahogy telik az idő és egyre bővíted a kapcsolati hálódat, volt munkatársaiddal is ez történik. Sosem tudhatod, hogy egy kapcsolat mikor válhat az előnyödre.

Lehetőségek

Épp szeretted volna aláírni az újabb szerződést a céggel, akik 2 hónapig ideiglenesen alkalmaztak, de kiderült, hogy ezt nem hosszabbítják meg. Egy évvel később, egykori munkatársad értesít, hogy ugyanennél a cégnél van egy megüresedett pozíció, amire tökéletes lennél. Esetleg összefutsz vele az utcán és beszélgetés közben felmerül egy közelgő üzleti lehetőség, melyből a céged is profitálhatna.

Nézzünk szembe a tényekkel: Mire valamit elolvasol az interneten, az már régi hírnek számít. Időszerű információkat egykori kollégáktól szerezhetsz találkozók vagy üzleti jellegű vacsorák alkalmával. Azáltal, hogy tartod a kapcsolatot korábbi munkatársakkal, nagyobb eséllyel szerzel tudomást kedvező lehetőségekről, mielőtt azok tegnapi hírekké válnának.

Hogyan maradj kapcsolatban?

Most, hogy már tudod miért is érdemes kapcsolatban lenni a volt kollégákkal, azon tűnődhetsz mi is lehet ennek a legmegfelelőbb módja. Szerencsére erre számos lehetőség van:

  • Hívd fel őket telefonon
  • Küldj nekik üdvözlőlapot ünnepekkor, születésnapokon
  • Értesítsd őket az életedben bekövetkező személyes és szakmai eseményekről egyaránt, például, amikor kisbabád születik, vagy előléptetnek
  • Használd a közösségi médiát, hogy könnyedén kapcsolatba kerülj velük, akárhol is vagy
  • Küldj nekik linkeket, cikkeket, melyek érdekesek lehetnek számukra
  • Szervezz irodai összejöveteleket
  • Ebédeljetek együtt

További információkért és hasonló cikkekért látogass el weboldalunkra.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s