Hogyan döntsd el, hogy az adott cég valóban a legjobb-e számodra?

Hozzászólás

A cég neve jól ismert, emellett hírneve is szilárd. A munkaköri leírás illik a készségeidhez, tapasztalataidhoz. A fizetés mértéke elgondolkodtató és még az ingázás is megvalósítható lenne.

Úgy hangzik, mint egy álommunka igaz?

Talán igen. De lehet, hogy mégsem. A pozíció és a fizetés mellett, van még egy nagyon fontos szempont, amit át kell gondolnod: Jól összeillesz a céggel?

Egy ideális világban azonnal felvesznek az állásra. Az új kollégák nagyon kedvesek, segítőkészek és a karrierlétrán egyenesen haladsz felfelé a vezető pozícióig.

A való világban a dolgok ennél kicsit komplikáltabbak lehetnek. Még a legígéretesebb állás is rossz élményekhez vezethet, ha nem illeszkedsz megfelelően a cégbe. Például elvárhatják a munkatársak, hogy munka után menjetek el valahova, miközben te nem vagy túl társasági ember. A munkahelyen üzleties a munkastílus, pedig te nem szereted az ilyen környezetet. Vagy talán minden egyes feladatot egyénileg kell elvégezned, miközben te inkább a csapatmunkát kedveled. Nem számít, hogy mi az oka, de amikor belépsz az irodába összeszorul a szíved, kényelmetlenül, frusztráltan érzed magad és tudod, hogy nem tartozol oda.

Ahelyett, hogy az idődet vesztegetnéd és bármit is elfogadnál, fektess bele kis energiát, vizsgáld meg, hogy mennyire illetek össze a céggel.

Használd a következő lépéseket útmutatóként:

  1. Gondold át, hogy milyen is az általad kedvelt, elvárt szervezeti kultúra

Minden szervezetnek megvannak a saját értékei, viselkedési formája, folyamatai melyek meghatározzák a feladatok elvégzését és üzleti tevékenységét.

Azzal, hogy meghatározod a személyes vállalati kultúrádat, – vagyis a szakmához tartozó értékeket, attitűdöket, etikákat – pontosan tudhatod, milyen értékek révén válhat számodra vonzóvá egy cég. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Egyéni vagy csapatjátékos vagy inkább?
  • Kötetlen vagy kötött munkakörnyezetet kedveled jobban?
  • Szeretsz társalogni a munkatársakkal?
  • Hajlandó vagy túlórázni?
  • Fejlődési, előrelépési lehetőséget keresel?

A kapott válaszok segíthetnek eldönteni, hogy milyen jellegű munkakörnyezet a legmegfelelőbb számodra.

Balance

  1. Vizsgáld meg a leendő munkahely szervezeti kultúráját

Most, hogy már tudod, hogy milyen jellegű munkakörnyezet érdekel, ideje, hogy megvizsgáld, hogy a vállalat mennyire illik ebbe. Ehhez segítségedre lehetnek az online kutatások, a közösségi média vagy éppen a HR Menedzsernek feltett kérdések.

Online kutatás: Nézd át részletesen a cég weboldalát. A „Rólunk” rész alatt értékes információkat kaphatsz a vállalat értékeiről és a kulcsfontosságú munkatársak hátteréről.

Közösségi média: Látogass el a cég LinkedIn, Twitter vagy Facebook oldalára. Figyeld meg a korábbi postokat, hogy azok viccesek-e és széles közönséget céloznak-e meg vagy pedig komoly, iparághoz tartozó bejegyzések találhatóak az oldalukon. Szintén hasznos lehet, ha LinkedIn-en keresztül megkeresel egy korábbi vagy jelenlegi alkalmazottat. Udvariasan említsd meg, hogy érdekel az adott vállalat és hálás lennél, ha tudna mondani pár szót a vállalati kultúráról.

Kérdések: Ha már túl vagy a fenti lépéseken és tetszik, amit eddig kiderítettél, tegyél fel kérdéseket a HR Menedzsernek a vállalati kultúrát illetően. Érdemes megkérdezni, hogy milyen típusú ember illene leginkább a csapatba vagy ha lehetőség lenne rá, milyen változtatásokat lehetne/kellene végezni a szervezetben.

A megfelelő vállalat megtalálása épp olyan fontos, mint megtalálni a megfelelő otthont. Gondold végig, hogy mit is vársz el a munkakörnyezettől, és válaszd ki azt a céget, aki a legtöbbet vagy számodra a legmegfelelőbbet ajánlja.

További információkért látogasson el weboldalunkra.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s