A testbeszéd miként befolyásolhatja a sikert?

Hozzászólás

Az önéletrajzod figyelemre méltó, a munkáltató elégedett a munkáddal, ennek ellenére mégsem tudsz a következő szintre lépni és nem érted, hogy miért?

Gondoltál már arra, hogy a testbeszéded ellened dolgozik?

A verbális és non-verbális kommunikációs szakemberek szerint egy interjú során sokan nem veszik észre, hogy testbeszédük akadályozza a szakmai előmenetelüket.

Ahelyett, hogy testbeszédükkel és gesztusaikkal magabiztosságot sugároznának, olyan testtartást használnak, ami az önbizalom, erő és vezetői tulajdonságok hiányára utal. És ha mások nem úgy látnak téged, mint egy erős, magabiztos vezetőt, csökkenhet az esélyed az előrelépésre.

Szerencsére meg lehet tanulni, hogyan lehet kiküszöbölni ezeket a helytelen testjeleket és helyette egy magabiztos szakember képét mutatni. Érdemes odafigyelni az aprócska mozdulatokra is, ugyanis sokszor pótcselekvésként emeljük a kezünket az arcunkhoz, vagy tesszük keresztbe a lábunkat. Az árulkodó jelek többsége pedig általában negatív dolgokat közvetít, ennél ritkábbak a figyelmet vagy az érdeklődést kifejező gesztusok.

Íme néhány helytelen testbeszéd, gesztus, jel és szokás, melyeket jobb elkerülni:

 • Begörnyedés: A görnyedt vállak és testtartás félelemre, energia hiányára utal.
 • Keresztbe tett boka: Míg a társadalomba teljesen elfogadható – különösen a nőknél -, addig a szakmai életet tekintve ily módon kommunikálni félénkséget tükröz.
 • Fészkelődés: Tollal, karkötővel vagy egyéb tárggyal babrálni idegességre utal.
 • Gyors beszéd, magas hang: ezek mind azt mutatják, hogy ideges, félénk és bizonytalan vagy.
 • Mosolyogsz, hogy elrejtsd az érzelmeid: Felmérések szerint sokan azért mosolyognak, hogy elrejtsék haragjukat, idegességüket. De a tested többi része elárulja a negatív érzéseidet, így a megfigyelő ösztönösen tudja, hogy próbálsz valamit elrejteni.
 • „Zárt” testbeszéd: Ha a kezedet a csípődre helyezed, vagy keresztbe teszed a karodat az védekezésre utal. Ezáltal egy „korlátot” állítasz fel saját magad és a hallgató fél között.
 • Szemkontaktus kerülése: Ha félve nézel a beszélgetőpartnered szemébe vagy gyakran félrenézel, arra következtet, hogy rejtegetsz valamit.

stock-vector-set-of-colorful-talking-characters-in-various-postures-perfect-for-infographics-or-comics-97403423

A sikeres interjúhoz fontos, hogy meggyőzzük az interjúztatót. A megfelelő tesztbeszéd magabiztosságot, bizalmat sugároz. Annak ellenére, hogy némely mozdulat kényelmetlen lehet a számodra, fontos, hogy megértsd ezek hasznodra lehetnek a szakmai életed során. A fentiekkel szemben megfelelő testbeszédet a következő jelek, gesztusok mutatják:

 •  Egyenes fejtartás: A fejtartás nagyon fontos egy állásinterjú során. Amikor beszélünk, tartsuk egyenesen a fejünket és a törzsünket, így mondanivalónk komolyabban hangzik és a hangunk is megváltozik ebben a testtartásban.
 • Optimális lábtartás: Lábtartásunk akkor megfelelő, ha a térdünk nagyjából a bokánk felett helyezkedik el.
 • Kézzel gesztikulálás: A kéz a non-verbális kommunikációs csatornák egyik legfontosabb eszköze ahhoz, hogy megfelelően kifejezzük magunkat. A legjobb, ha gesztikulálunk, persze nem túl hevesen, így sokkal meggyőzőbb hatást keltünk.
 • Szemkontaktus tartás: Ha megfelelő szemkontaktust szeretnénk tartani, kerüljük a bámuló arckifejezést. Ez egyrészt kényelmetlen helyzetbe hozza az interjúztatót, másrészt – ha még rosszul is csináljuk – az unalom látszatát kelthetjük. Az amerikaiaknál a beszélgetés során 60 százalék körülire teszik a szemkontaktus megfelelő arányát. Amikor találkozunk az interjúztatóval, nézzünk egyenesen a szemébe.

Tartsd fejben a fenti pontokat, gyakorold a magabiztos gesztusokat és jeleket, hogy elkerüld a helytelen testbeszédet. Magabiztosabb testbeszéddel, te is biztosabbnak fogod érezni magadat, és ezt a tapasztalataiddal, készségeiddel kombinálva növelhetik esélyeidet a szakmai előlépésre.

Hasonló cikkekért látogass el weboldalunkra.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s