Miként értékeld a munka-magánélet egyensúlyát egy előléptetés előtt?

Hozzászólás

Képzeld el, hogy a főnököd behív az irodájába. Biztos vagy a teljesítményedet illetően, így kíváncsian várod, hogy mit fog mondani. Egy rövid beszélgetés után felkínál neked egy előrelépési lehetőséget.

A munkaköri leírás jól hangzik: egy nagyobb csapatot fogsz irányítani és te leszel a felelőse néhány jelentős projektnek is. Többet fogsz utazni és több órát kell majd dolgoznod, mint jelenleg, de a pozíció megnevezése, a fizetés és a juttatások nagyon csábítóak. Nem meglepő, hogy az első gondolatod az, hogy azonnal elfogadd. De ez mennyire okos dolog?

Szánj rá időt

Először is nem fontos rögtön elfogadni vagy elutasítani az előléptetést. A professzionális válasz az lenne, hogy megköszönöd a főnöködnek és elmondod neki, hogy szeretnél kis időt kérni, hogy átgondold az ajánlatot. Kérdezd meg, hogy mikorra szükséges választ adnod, és használd ezt az időt arra, hogy átgondold a helyzetet. Ez azért is jó dolog, mert a felettesed láthatja, hogy alaposan mérlegeled a döntéseidet.

Munka-magánélet egyensúlya

Tegyük fel, hogy az előléptetés összhangban van a karrier céljaiddal és szakmailag is felkészült vagy ilyen mértékű felelősséget kezelni. Ennek ellenére ez sokszor nem elég.

A több utazás és nagyobb felelősség elkerülhetetlen hatással lesz a magánéletedre. Meglehet, hogy kevesebb időt tudsz majd eltölteni a szeretteiddel és a szabadidőd sem lesz annyi, mint korábban.

Manapság sok munkavállaló fontosnak tartja, hogy kiegyensúlyozott legyen a munka és magánélet közötti egyensúly. A 2014-es KGWI* felmérés szerint a munkavállalók 52%-a választaná a megfelelő munka-magánélet egyensúlyt a magasabb fizetéssel, előléptetéssel szemben. 64%-uk szerint ez döntő tényező egy előléptetés elfogadásánál.

Ha örömmel elfogadnád a kinevezést, de nem szívesen áldoznád fel a szabadidődet, akkor a döntés előtt vizsgáld meg, hogy az új helyzet milyen hatással lenne a munkádra és a magánéletedre vonatkozóan.

stock-photo-work-life-balance-173798813

Szerencsére nem olyan bonyolult dolog ezt megjósolni. Egyszerűen értékeld, hogy a szakmai felelősség miként hatna a magánéletedre, majd gondold át, mennyire lenne ez elfogadható számodra.

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • A magánéleted megengedi, hogy több órát fordíts munkára, utazásra? Például, ha nincs gyereked és a partnered is hasonlóan sokat dolgozik, akkor ez alkalmas időszak lehet arra, hogy meglépd ezt a lehetőséget. De ha kisgyermeked van vagy idős szüleidet gondozod akkor lehet, hogy inkább arra kellene koncentrálnod, hogy értékes időt tölts a szeretteiddel.
  • Az otthoni életed elég stabil ahhoz, hogy vállald a nagyobb felelősséggel járó stresszt? Legtöbbünk számára egy kinevezés kétségtelenül kihívást jelent. Hogy megfelelj ennek a kihívásnak hasznos, ha a családi életed nyugodt és támogató. Ha nagy változást tervezel az életedben, mint például családalapítást vagy költözést, akkor gondold át előtte, hogy ez milyen hatással lehet az energiádra.
  • Hajlandó vagy feláldozni bizonyos szabadidős tevékenységeid? A legtöbben nem bánják, ha kicsit kedvesebb időt tudnak a hobbijukra fordítani, de ha a munkád sok időt igényel, az életmódod is jelentősen megváltozhat. Ha nem bánod azt, hogy időnként hazaviszed a munkát, emellett még tudsz időt fordítani más dolgokra is, akkor a kinevezés elfogadása okos lépés lehet.

Beszélj a feletteseddel

Miután értékelted a helyzetet, de még mindig nem vagy biztos magadban beszélj a főnököddel. Mondd el neki, hogy úgy érzed beleillenél a pozícióba, és szeretnéd is elfogadni, de a jelenlegi és jövőbeni személyes kötelezettségek miatt rugalmasabb munkára lenne szükséged. Beszéljétek át, hogy a cég milyen lehetőségekkel tudna segíteni ebben a helyzetben (például rugalmas munkaidő vagy bármi egyéb az adott szituációval kapcsolatosan).

Ha pedig végül úgy döntesz, hogy a kinevezés nem neked való, kérd meg a főnöködet, hogy értékelje a teljesítményed. Gondoljátok át, hogy hogyan lehetnél hatékonyabb a jelenlegi pozíciódban. Ki tudja, talán később is sor kerülhet egy előléptetésre, amikor már a körülmények sokkal megfelelőbbek.

*KGWI – Kelly Global Workforce Index – A Kelly Services évente készülő globális felmérése

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s