Hogyan fejleszd prezentációs készségeidet?

Hozzászólás

Néhány szerencsés embernek természetes tehetsége van a közönség előtti beszédhez, ráadásul olyan megnyerően tudnak előadni, hogy a legbizalmatlanabb hallgatóságot is meggyőzik. Ellenben másoknál a nyilvános prezentálás hallatától görcs keletkezik a gyomrukban.

A pszichológusok állítják, hogy a nyilvános beszédtől való félelem oka, hogy tartunk az elutasítástól. Amikor egy teremnyi ember előtt állunk, az az érzésünk támadhat, hogy ha nem leszünk tökéletesek, vissza fognak minket utasítani. És bár legtöbben tudják, hogy ezek a félelmeik irracionálisak, ennek ellenére is hátráltatják őket. Tehát amikor eljön az idő, hogy előadj a munkahelyeden vagy egy konferencián képviseld a vállalatot, egyáltalán nem meglepő, ha ideges vagy.

Szerencsére még a legbizonytalanabb ember is fejlesztheti a prezentációs készségeit, így csökkentheti a szorongást. A következő 10 tipp segíthet, hogyan is legyél jobb szónok.

  • Kutass a közönség után. Sokszor célszerű a prezentáció előtt utánajárni, hogy hány fő is fog részt venni az előadáson és nekik milyen jellemzőik vannak. Esetleg munkatársak lesznek vagy más szakmabeliek? Potenciális ügyfelek? Ismernek téged? Barátságosak és nyitottak arra, amiről beszélni fogsz? Minél jobban ismered a hallgatóságot a prezentációd előtt, annál inkább az elvárásaikhoz, igényeikhez tudod majd szabni a mondandódat. Így pedig növelheted az esélyeidet arra, hogy minél jobban fogadják az elhangzottakat.
  • Végezz vizuális feladatokat. Ha a gondoltat, hogy nagy tömeg előtt kell majd beszélned igazán aggaszt, akkor a vizuális gyakorlatok segíthetnek, hogy hozzászokj ehhez. Keress egy nyugodt helyet, ülj le egy kényelmes pozícióba majd csukd be a szemedet. Képzeld el magadat, ahogy egy emberekkel teli teremben vagy. Ha ettől úgy érzed, hogy egyre feszültebb leszel, akkor lélegezz mélyeket és emlékeztesd magadat, hogy ez csak képzelet. Gyakorold ezt annyiszor, ahányszor úgy érzed, hogy szükséged van rá.
  • Végezz légzőgyakorlatokat. A légzőgyakorlatok segíthetnek, hogy megnyugtasd magad a beszéded előtt és közben. A következő gyakorlat ajánlott: lassan szívjuk be a levegőt az orrunkon, és közben számoljunk el ötig. A szánkon keresztül engedjük ki a levegőt, és számoljunk nyolcig. Ismételjük ezt a ritmust 5-10 percen keresztül. Még hatékonyabb, ha belégzéskor előre toljuk a hasunkat, és a vállunkat nem engedjük megemelkedni. Így a tüdőnk jobban telítődik, és több elhasznált levegőt tudunk kiereszteni. Gyakorold és rendszeresen ismételgesd ezt a gyakorlatot.
  • Légy felkészült. Fontos, hogy az elejétől a végéig jól ismerd az előadandó anyagot. Minél többet tudsz róla annál jobb, így esetleg még humort is tudsz vinni az előadásba. Emellett nem árt, ha ismered a színpadot és a prezentációhoz rendelkezésre álló eszközöket. Érkezz meg pár órával az előadás előtt, így hozzászokhatsz a mikrofonhoz és a vizuális segédeszközökhöz. Végül fedezd fel a színpadot. Különösen akkor, ha járkálni szeretnél az előadás közben, tudnod kell, hogy például hol fut egy kábel a szőnyeg alatt vagy, hogy hol kezdődik a függöny.

stock-vector-young-businessman-with-a-megaphone-business-concept-164604038

  • Gyakorolj. A legegyszerűbb tippünk az, amit leggyakrabban figyelmen kívül hagynak. Ahhoz, hogy megfelelően adj elő gyakorolnod kell. Elsőként mondd el magadnak a tükör előtt, majd add elő barátok, rokonok előtt is. Minél jobban hozzászoksz ahhoz, hogy szóban is előadod ismerőseidnek a prezentációt, annál könnyebben fogod a közönség felé is közvetíteni.
  • Tartsd a tempót. Ne beszélj se túl gyorsan, se túl lassan, hanem tarts egy normál ritmust. A mély lélegzetvétel a titka a megfelelő, egységes ütem fenntartásának, emellett lehetővé teszi, hogy a hangszíneden ne hallatszódjon az idegesség.
  • Csak akkor olvasd a jegyzeteidet, ha tényleg szükségesek. Hasznos lehet, ha készítesz pár feljegyzést, de ezeket folyamatosan használata teljesen felesleges. Emlékeztesd magadat, hogy a közönségnek elmondd, ne felolvasd nekik az anyagot.
  • Nem fontos a tökéletesség. Ha hibázol vagy elfelejtesz valamit folytasd a beszédet úgy, mintha semmi sem történt volna. Jó esélyed van rá, hogy a közönség észre sem fogja venni.
  • Alakítsd át az energiáidat. Ahelyett hogy hagynád, hogy az energiáid negatívvá váljanak az idegesség miatt, alakítsd őket egy erőteljes színpadi jelenléthez. Beszélj erőteljes hangon, gesztikulálj a kezeiddel és nyerd meg a közönséget.
  • Kérj visszajelzést. Kérd meg egy barátodat vagy kollégádat, hogy mondja el a véleményét a beszédedről. Fogadd el a bókokat és az építő jellegű kritikákat is. Jegyezd fel ezeket a visszajelzéseket, így alkalmazhatod az elhangzottakat a következő előadásodkor.
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s