Hogyan döntsd el, hogy két állás közül melyiket válaszd?

Hozzászólás

Hosszú, fáradtságos heteket töltöttél azzal, hogy több pozícióra is jelentkeztél, interjúkra jártál, számos munkáltatóval beszéltél, de végül abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy két állásajánlat közül is választhatsz. Mindkét pozíciónál hasonló lenne a fizetés és munkakör, így viszont nehéz megítélni, hogy melyikkel is járnál jobban. Olvasd el az alábbi kérdéseket, melyek segíthetnek, hogy jól megalapozott döntést hozz.

Az ajánlatok biztosan hitelesek? Néha egyszerű lehet félreérteni a munkáltatótól származó szóbeli ajánlatot. A legjobb esetben a verbális ajánlatot egy írásos követi, de ez sajnos nem minden esetben van így. Mielőtt választanál az állások közül, győződj meg róla, hogy mindkettőre kaptál írásos ajánlatot is. Ha esetleg a munkáltató nem akar írásbeli megerősítést adni, akkor neked kell eldöntened, hogy mennyire hiteles és megbízható az adott cégtől származó szóbeli ajánlat.

Mennyire hasonlítanak a pénzügyi juttatások? Az egyik legfontosabb szempont két állásajánlat között a fizetés. Ne felejtsd el, hogy ennél a pontnál a bónuszokat, egyéb juttatásokat és az előnyöket is értékelned kell. Szánj rá időt, hogy megvizsgáld a munkáltatók által biztosított pénzügyi juttatásokat és kérdezz nyugodtan, ha további információra van szükséged ezzel kapcsolatosan.

Az egyik állás jobban illik hozzád, mint a másik? Nézd meg a feladatköri leírást a két pozíciónál. Az egyik több utazással jár, mint a másik? Talán az egyiknél csapatmunka szükséges, míg a másiknál az egyéni munka a jellemzőbb? Esetleg az egyik pozíciónál több lehetőség van a kreativitásra, mint a másiknál? Vizsgáld meg a különbségeket és mérd fel, hogy melyik állás felel meg jobban az igényeidnek.

Oct2014_ChoosingBetweenTwoJobs

Milyen hatása lehet az egyes állásoknak a magánéletedre vonatkozóan? Minden munka bizonyos ártalmakkal jár. A hosszú ingázások, üzleti utak, magas színvonalú projektek, fontos találkozók, túlórák mind-mind stresszhez vezethetnek a munkád, de akár a magánéleted során is. Hasonlítsd össze ez alapján, hogy várhatóan az új állásnak milyen hatásai lesznek a munkád-magánéleted egyensúlyára.

Milyen lehetőségek vannak a fejlődésre, előrelépésre vonatkozóan? A Kelly Services felmérése szerint, a munkavállalók 62%-a gondolja úgy, hogy a munkáltató által biztosított karrierfejlesztési lehetőségek fontos tényezőnek számítanak egy állásajánlat elfogadásánál. Tudd meg, hogy új munkavállalóként milyen lehetőségeid vannak az egyes vállalatoknál, tájékozódj a képzésekről és fejlődési lehetőségekről. Egyes munkáltatók befektetésként tekintenek a munkavállalóknak nyújtott karrierfejlesztési lehetőségekre, míg máshol csak minimális lehetőség van erre, esetleg egyáltalán nem is biztosítanak.

Melyik cégnek a vállalati kultúrája illik hozzád jobban? A vállalati kultúra elválaszthatatlanul összefonódik a környezettel, amiben nap, mint nap dolgozni fogsz. Hasonlítsd össze az egyes cégeknél a vállalati kultúrát meghatározó tényezőket, mint például az együttműködést, a vállalati struktúrát, a sokszínűséget, a versenyképességet valamint a lehetőséget a rugalmas munkaidőre. Ezek után értékeld, hogy melyik vállalatnál érezted magad jobban a kiválasztási folyamat során, mind a kommunikációt tekintve, mind pedig a személyes találkozót nézve.

Melyik cégnek erősebb a pénzügyi háttere? Épp úgy, ahogy egy munkáltató elvárja majd tőled, hogy jól teljesíts a munkádban, neked is tudnod kell, hogy a cég piacképes tud-e maradni, vagy terveznek-e bővülését a jövőben, ezáltal még több lehetőséget kínálva. Tanulmányozd át a cégek éves jelentéseit, nézz utána a K+F tevékenységének, és keress olyan tényezőket, melyek hozzájárulhatnak a stabilitáshoz és biztosíthatják a hosszú távú működést.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s