8 tipp, hogy hogyan viselkedj az új munkahelyen

Hozzászólás

Új év, új állás. Már alig várod, hogy elkezdhess dolgozni az új munkahelyeden. A vállalat jó hírű, és az új munkád előrelépést jelent a korábbihoz képest, emellett még a karrierfejlesztési lehetőségek is kiválóak. Épp ezért logikus, hogy szeretnél jó benyomást kelteni és könnyedén beilleszkedni. Az alábbi tippek segíthetnek, hogy a legtöbbet hozd ki az első 30 napból az új helyen.

Jan2015_Makethemostoutofyourfirstdays_218362813

  • Kelts jó benyomást: Az első nap az új helyen főként a kapcsolatépítésről szól. Bemutatnak a kollégáknak, vezetőknek, menedzsereknek. Nagy a valószínűsége, hogy a munkatársak érdeklődni fognak, így állj készen, hogy mesélni tudj nekik a korábbi munkáidról, és hogy miért ezt a céget választottad. Fontos, hogy ne beszélj túl hosszasan, valamint kerüld a negatív dolgokat, ha korábbi munkatársakról, főnökökről beszélsz.
  • Öltözz megfelelően: Az interjú folyamán már volt rá lehetőséged, hogy megtudd milyen is az adott munkahelyen a „dress code”. Figyelj arra, hogy ne csak az első napokban, hanem később is megfelelően öltözködj. Ha nem vagy biztos az odaillő öltözetben, kérdezz rá erre a menedzserednél. A legtöbb vállalat elvárja az alkalmazottaktól, hogy szakmához illően öltözködjenek és kár lenne, ha egy ilyen félreértés veszélyeztetné az új munkádat.
  • Aktívan vegyél részt a tréningeken. Az új vállalatnál valószínűleg részt fogsz venni olyan tréningeken, mely során bemutatják a céget és az adott divíziókat, szóval hozd ki ezekből a lehető legtöbbet. Ha valami nem világos, vagy szeretnél róla többet megtudni, akkor kérdezz bátran. Ha aggódsz amiatt, hogy túl sok kérdést teszel fel, még mindig jobb most tisztázni a helyzetet, mint később szenvedni a válaszok megtalálásával.
  • Tanuld meg a munkatársak nevét és beosztásukat. Habár senki sem várja el, hogy az összes munkatársnak kívülről tudd a nevét az első nap végére, fontos, hogy megtanuld ezeket, amint csak lehetséges. Ha gondban vagy a nevek megjegyzésével, készíts egy listát, amire felírod a nevüket, munkakörüket, esetleg egy kis rövid feljegyzést, mely segíthet rájuk emlékezni.
  • Ismerd pontosan a szakmai felelősséged. Még ha a feladatok többsége szerepelt is az álláshirdetésben, valószínűleg ezen kívül majd több felelősséged lesz. Az első hét folyamán beszéljétek át ezeket a menedzsereddel, így pontosan tudhatod, hogy miket várnak majd el tőled.
  • Alkalmazkodj a vállalati kultúrához. Minden cégnél megvannak a megszokott módszerek a dolgok elvégzésére, és ahhoz, hogy ennek megfelelj, be kell tartanod a szabályokat. Figyeld meg, hogyan kommunikálnak az dolgozók, milyen folyamatokat használnak, és viselkedj te is ennek megfelelően.
  • Ismerkedj a munkatársakkal. A kollégákkal való ismerkedés szórakoztató is lehet. Menj el velük ebédelni, csináljatok közös programot munka után, beszélgess velük.
  • Kerüld a pletykálkodást. Ha egy kolléga megpróbál veled nem szakmai jellegű beszélgetést kezdeményezni egy másik munkatársról, próbáld meg ezt kikerülni valami ilyesmivel: „Nem vagyok olyan helyzetben, hogy erről ítélkezzek”, ezután pedig válts témát.
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s