Hogyan kezeld a munkahelyi versengést?

Hozzászólás

Egy kis versengés még jó dolog is lehet. Legyen szó akár sportolásról vagy tanulásról, ez ösztönözhet arra, hogy jobban teljesíts és olyan dolgokat érj el, amiről korábban azt gondoltad, hogy nem vagy rá képes.

Ma már szinte minden munkahelyen ismert az egészséges versengés fogalma. Az ügyvédi irodák és a tanácsadó cégek a verseny alapú rendszerükről ismertek, melyben a partnerszerzés és bizonyos összegű bevétel teljesítése a cél minden évben. Ha ezeket nem tudod teljesíteni, az akár a munkahelyedbe is kerülhet. Az olyan iparágban, ahol jelentősen nagy a bevétel, egyre inkább támogatják a versenyképes környezetet. Ide tartoznak például a kiskereskedelmi cégek vagy a call centerek.

versenyHa egyensúlyban van a kölcsönös tiszteket, az egészséges verseny inspirálhat arra, hogy egyre jobban teljesíts a munkádban, azonban a túlzásba vitt versengés stresszes helyzetekhez vezethet. A kialakult recesszió és az ezt követő tömeges leépítések következtében a legtöbb munkavállaló bizonytalan a jövőjét illetően és nincs szükségük további stresszre a kollégákkal való versenyzés során. Ne feledd, hogy az egyre gyakoribb stressz és diszkomfort érzése, rosszabb teljesítményt és alacsonyabb minőségű munkát eredményez. Éppen ezért fontos, hogy megfelelően kezeljük a munkahelyi versengést. Olvasd el tippjeinket, melyek segíthetnek ebben.

  • Nézz a tükörbe. Mielőtt azt feltételeznéd munkatársaidról, hogy túlzásba vitték a versengést, fontos, hogy először tekints magadba. Szakíts rá időt, hogy objektív módon értékeld a saját teljesítményed. Ha nem teljesítesz olyan jól, mint ahogy kellene, ismerd ezt be és ne másokat hibáztass.
  • Figyelj a megfelelő feladatmegosztásra.  Egy csapat tagjaként neked és munkatársaidnak is vannak egyéni és közös feladataitok. Mérlegeld, hogy a munkatársad többet vállal e magára, mint ami méltányos lenne. Ha igen, beszélj vele és igényeld a saját részed a munkából, így mindkettőtöknek lesz rá lehetősége, hogy megmutassa a tehetségét, teljesítményét.
  • Légy együttműködő. Ha mindketten ugyanazért a célért dolgoztok, akkor nincs értelme, hogy aláássátok egymás munkáját a túlzott rivalizálással. Beszéld meg a munkatársaddal, hogy mi alapján osszátok fel a feladatokat, felelősségeket és működjetek együtt a minél jobb eredmény érdekében.
  • Végezz mindig jó minőségű munkát. Egy törtető személyiséggel a szomszédodban biztosan nem szeretnéd, hogy a munkád silánynak tűnjön, még akkor sem, ha nem az. Használd arra a munkahelyi versengést, hogy magasabb minőségű munkát mutass fel, mint bármikor azelőtt, de tartózkodj attól, hogy túl sokat vállalj magadra, vagy irreális határidőket fogadj el. Az egyetlen módja annak, hogy magas színvonalú munkát tudjál nyújtani, az, hogy nem terheled túl magadat. Még akkor is, ha a munkatársaid egyszerre több projektet is tudnak kezelni, ne érezd egyből úgy, hogy neked is ezt kéne tenned.
  • Védd magad és az adataidat. Sajnos a munkahelyi versengések néha túlságosan is rosszindulatúvá tudnak válni. Védd jelszavakkal a számítógéped, dokumentumaidat és egyéb eszközeidet. Így megbizonyosodhatsz róla, hogy senki sem tud hozzáférni az anyagaihoz majd bemutatni azt a sajátjaként. Aktuális projektjeid elkészültségi szintjéről folyamatosan tájékoztasd a főnököd.
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s