Az interjúzás alapjai

Néhány álláskeresőnek az interjúzás nagyon kellemetlen. De nem kell, hogy az legyen! A nagyszerű interjúzás titka, egyszerűen… felkészülés, felkészülés és felkészülés. Az interjú a TE lehetőséged, hogy bemutasd magad.

Tegyük fel, hogy behívtak egy interjúra. Egy lépéssel közelebb kerültél ahhoz a munkához, amit szeretnél. Most eljött az ideje annak, hogy mindent összeállíts, és hogy készen állj arra, hogy meggyőzd a veled szemben ülőt. Az alábbi teendőket semmiképp ne mulaszd el az interjú előtt.

Nézz utána a cégnek

Kevés olyan dolog van, ami lenyűgözheti az interjúztatót, de a felkészültség ilyen. Az a jelölt a befutó, aki ismeri és felkészült a cégből. Így nemcsak kitűnsz az álláskeresők tömegéből, de alátámasztod azt is, hogy motivált, proaktív, elkötelezett jelentkező vagy. Tehát olvass utána a cégnek, tájékozódj róluk, nézd meg a weboldalukat, éves beszámolóikat és olvasd át a sajtónyilatkozataikat.

Magabiztosan válaszold meg a legfontosabb kérdéseket

Nézd át a leggyakrabban feltett interjú-kérdéseket. Gyakorolj be néhány jól átgondolt választ ezekre. Azokról a dolgokról, amikről mindenképp szeretnél említést tenni, érdemes akár jegyzeteket készíteni, de azért ne magold be őket!  Természetesnek és magabiztosnak kell mutatkozni az interjún. Az interjú közben ne félj kinyilvánítani a releváns ötleteidet vagy véleményedet. Hiszen a legjobb interjúk azok, amikor kétoldalú kommunikáció van közted és az interjúztató között.

Kérdezz JÓ kérdéseket

Villantsd meg a cégről szerzett tudásodat azáltal, hogy 2-3 stratégiával kapcsolatos kérdést teszel fel. Ez nem csak azt fogja bizonyítani, hogy felkészültél, „megcsináltad a házi feladatodat”, hanem hogy intelligens, elemző gondolkodású pályázó vagy. 

Add el, mutasd be az erősségeidet, pozitív tulajdonságaidat, készségeidet

Nem kell beképzeltnek tűnni, de mindenképpen be kell mutatni az erősségeidet. Azonosítsd be 5-6 kiemelkedő képességedet és erősségedet, légy felkészült arra is, hogy ezeket hozzájuk kapcsolódó példákkal támaszd alá, és hogy tudj róluk beszélni. Megtakarítottál pénzt a vállalat számára? Bevételt növeltél? Betanítottál, tréneltél kollegákat? Ne szerénykedj, hanem bátran mesélj ezekről, és győzd meg őket hogy, hogyan tesznek mindezek a legerősebb jelöltté Téged a megpályázott munkakörre. Ne feledd, a lényeg, hogy képességeid megfeleljenek az elvárt igényeknek.

Strukturált, lényegre törő válaszokat adj

A felkészültség mellett ugyanannyira fontos hogy rövid, lényegre törő válaszokat adj. Ha megállás nélkül darálod a szöveget, el fogod veszíteni az interjúztató érdeklődését és talán magát az állást is. Mutasd be a kommunikációs készségeidet, közben légy fókuszált, alapos és pontos. Ne feledd, tarts szemkontaktust az interjúztatóddal, és légy lelkes!

Öltözz megfelelően

Az üzleti megjelenés mindig a legbiztonságosabb megoldás. Még akkor is, ha a vállalati kultúra lehetővé teszi a hétköznapibb viseletet, illetlenség farmerben és pólóban megjelenni.

Érkezz kicsit korábban

Soha ne késs az interjúról! Inkább 15 perccel korábban érkezz, hogy találj parkolóhelyet, és hogy legyen időd tájékozódni az irodaépületben. Ha még soha nem voltál abban az irodaházban, adj magadnak még plusz pár percet. Természetesen nem árt, ha jut időd egy kis relaxálásra is az interjú előtt.

Légy barátságos és lelkes

Mosolyogj, és köszönj mindenkinek, akivel találkozol, beleértve a recepcióst is. Sosem árt pozitív benyomást kelteni bárkiben, akivel találkozol, különösképpen akkor, ha esetleg hatással lehet a kiválasztással kapcsolatos döntésre.

Nézd a dolgok jó oldalát

Felejtsd el az előző munkahelyedhez és volt kollégáidhoz fűződő rossz emlékeidet. Az állásinterjún nem arra kíváncsiak, hogy korábban kik és hogyan tették pokollá az életedet. Sokkal célravezetőbb, ha a dolgok jó oldalát nézed! Hiszen éppen azt próbálod bemutatni az interjúztatónak, hogy igazi csapatjátékos vagy, aki mindig tudja, hogyan maradjon kívül a csatározásokon.  

Fejezd ki érdeklődésedet

Az interjú végén erősítsd meg az interjúztatóban, hogy nagyon érdekel az álláslehetőség. Ekkor megkérdezheted, hogy mi fog következni a kiválasztási folyamatban, de akár a lényegre is térhetsz: „A tapasztalatom megfelel a cég által támasztott elvárásoknak?” Tudasd velük, hogy komolyan érdeklődsz a cég iránt. 

Ne felejts el köszönőlevelet küldeni

A köszönőlevél legegyszerűbb módja az érdeklődésed kifejezésének és annak is, hogy profi vagy!  A legjobb az interjú másnapján írni egy köszönő e-mailt, melyben kifejezed köszönetedet, röviden összegzed tapasztalataidat, amik relevánsak a pozíció betöltéséhez, és újra megerősíted komoly érdeklődésedet a pozíció iránt.

Gyakran feltett interjúkérdések

Izgulsz, hogy milyen kérdések várnak rád az interjún? Ne tedd! Az alábbiakban felsoroltunk néhány tipikus interjúkérdést, és még ötleteket is adunk, hogyan válaszolj rájuk. Ha minden kérdésre van egy tuti válaszod, meglátod, minden simán megy majd az interjún. 

Hogyan jellemezné saját magát?

Eljött a nagy pillanat, hogy bemutatkozz, de úgy hogy az elmondottak azt tükrözzék,  Te vagy a tökéletes munkavállaló a cég számára. Erre a válaszra szánj 2 percet. Válaszod legyen átgondolt, emelj ki egy konkrét korábbi eredményt vagy képességet, amely értékes munkaerőként mutat be Téged. Fogalmazz világosan, és ügyelj, hogy ne vessz el a részletekben!

Mutassa be az eddig elért legnagyobb eredményét!

Nem kell szégyenlősnek, szerénynek lenned! Vedd számításba azokat az eredményeidet, amelyek bizonyítják, hogy nem rettent el a kemény munka, vagy a túlóra és a munkahelyi stresszhelyzeteket is leküzdöd. A lényeg ilyenkor az, hogy a mondandódat olyan eredményre vagy tulajdonságra hegyezd ki, amivel egyszersmind akár a megpályázott pozíció sikeréhez is hozzá tudnál járulni. 

Miért szeretne állást változtatni?

Még ha a volt főnököd egy akasztanivaló gazember volt, és ha ki nem állhattad a céget ahol dolgoztál, akkor sem, soha ne ez legyen a válaszod erre a kérdésre! Sőt mi több, inkább egyáltalán ne kritizáld korábbi munkáltatóidat! De nyugodtan elmondhatod, ha az előző cégedet felvásárolták, vagy tönkre ment. Egy másik biztonságos válasz erre a kérdésre, hogy a szervezeti változások miatt már úgy érezted nem tudsz pluszt nyújtani a cég számára, hozzájárulni a további sikerekhez.

Mi az, amit szeretett / nem szeretett a legutóbbi munkakörében?

És ismét, nem az a helyes válasz, hogy mindig is utáltad a túlórázást, vagy, hogy rendszeres konfliktusaid voltak a közvetlen vezetőddel. Az interjúztató azt szeretné tudni, hogy, beleillesz-e a pozícióba, megfelelő-e a hozzáállásod és a teherbírásod. Fordítsd ezt inkább pozitív irányba és beszélj arról, mennyire szereted a kihívásokat és a fejlődési lehetőségeket.

Melyek azok a képességek, amelyek alkalmassá teszik Önt erre a pozícióra?

Válassz ki néhány – a munkakörhöz kapcsolódó – elvárást és mutasd be, hogy ezen készségeid és tapasztalataid Téged tesznek a legalkalmasabb jelöltté a pozícióra. Gondolj arra, hogy ki kell tűnnöd az álláskeresők hadából, ezért ne általános válaszokat adj. Adj pontos, konkrét példákat vezetői tapasztalatodról, szakmai készségedről, vagy személyes sikereidből, és mutasd be, hogy ezek hogyan találkoznak a cég és a munkakör követelményeivel.

Vázolja fel legfontosabb erősségeit!

Te tudod, hogy megvannak a megfelelő készségeid és erősségeid. Válaszd ki azokat, amelyek szerinted a legmeggyőzőbbek, és a legrelevánsabbak arra a pozícióra, amelyre pályázol. Ez lehet szakmai tudás, vagy akár vezetői tapasztalat is. Legyen az bármi, az a fő, hogy erősségeidet gyakorlati példák során tudd bemutatni. Hiszen éppen azt szeretnéd elhitetni az interjúztatóval, hogy ezekből az erősségekből az ő cégük is profitálni fog. 

Elért valaha valamit, amiről korábban úgy gondolta, hogy lehetetlen?

Ismét kaptál egy esélyt, hogy bebizonyítsd, megbízható, lojális és elkötelezett vagy egy cél elérésének érdekében. Mondj konkrét példát egy olyan esetre, amikor jelentős kihívást teljesítettél anélkül, hogy feladtad volna. Volt valaha a múltban olyan példa, amikor kezdeményeztél egy megoldást, vagy valaminek az élére álltál? A munkáltatók nagyra értékelik az eredmény-orientált munkavállalókat akik önállóan, részletes útmutatás nélkül is képesek elvégezni feladataikat. Itt a lehetőség hogy bebizonyítsd, Te is ilyen vagy.

Tud példát mondani olyan helyzetre a karrierje során, amikor valami kifejezetten kellemetlen volt? Hogyan kezelné, oldaná meg ugyanezt a helyzetet most?

Most sem kell szégyenlősnek, félénknek lenned. Légy őszinte a hibáiddal, tévedéseiddel kapcsolatban is, de fordítsd pozitív irányba ezeket! Mondd el hogyan lettél gazdagabb egy új, értékes tapasztalattal vagy készséggel ebből a helyzetből kifolyólag. Ebben az a trükk, hogy bemutasd, tudsz tanulni a múlt hibáiból. Ha azt mondod, „Nem, semmilyen példa nem jut eszembe kellemetlen szituációra”, egyrészt nagyon nehéz elhinni, másrészt elveszítesz egy jó lehetőséget, hogy valójában be tudd mutatni képességeidet. 

Cégünk számára jelenleg az egyik legnagyobb kihívás ez és ez. Ön mit tenne ebben a helyzetben?

Ennél a kérdésnél sohasem rossz ötlet még több részletet megtudni, mielőtt megpróbálsz választ adni a kérdésre. Ez nem időhúzás, egyszerűen csak az eredeti komplex feladat részekre bontása, talán épp olyanokra, amelyekkel már korábban lehetett is tapasztalatod. Ha van ilyen, beszélj ezekről, hogy hasonló szituációban hogyan oldottad meg ezeket, de mindig utalj vissza a kiindulási feladatra, hiszen az a cél, hogy alkalmasnak lássanak Téged a komplex feladatok átlátására és megoldására, nem pedig olyannak, aki beleveszik a részletekbe.  Ez egy kiváló lehetőség, hogy bemutasd elemző és szervezőkészségedet.

Volt már korábban olyan helyzetben, melyben problematikus munkatársak, rövid határidők vagy nem megfelelő erőforrások álltak rendelkezésére? Hogyan kezelte ezeket a helyzeteket?

Itt van egy újabb lehetőség, hogy egy esetleges negatív helyzetet pozitívvá fordíts. Oszd meg a legnehezebb vezetői feladatodat, és azokat készségeket, amelyek segítségével ezt a helyzetet megoldottad. Talán épp szervezőkészségedet használtad, vagy a kitartásod vitt a megoldás felé, esetleg a diplomáciai készséged. Bármi is volt az, mutasd be, hogy tárházadban vannak azok a készségek, melyekkel kényes szituációkat tudsz higgadtan, profin és hatékonyan megoldani. 

Ha lehetősége lenne, mit változtatná a karrierjében?

Ennél a kérdésnél ismét őszintének kell lenned. Az interjúztató azt szeretné felmérni, hogy elégedett, boldog leszel-e az adott pozícióban, és hogy eléggé motivált vagy-e ahhoz, hogy változtass annak érdekében, hogy elérd, amit karriercélodul kitűztél. Légy őszinte, de légy óvatos is, nehogy olyasvalamit mondj, amiből az interjúztató azt a következtetést vonja le, hogy csak valami rövid távú munkát keresel.

Melyek a karriercéljai?

Mindannyiunknak vannak céljai, hol reálisak, hol kevésbé reálisak. Maradj az elérhető céloknál! Elképzelhető, hogy egy napon valóban a legnagyobb cég vezérigazgatója szeretnél lenni, de ha ezt hangoztatod az interjún, az inkább ártani fog, mint használ. Adj egy sokkal realisztikusabb, elérhetőbb választ, mint például vezetői pozíció betöltése 3-5 éven belül. Nehézséged van a megválaszolásban? Csak nézd meg korábbi munkatapasztalataidat (gyorsan haladtál előre, vagy lassan, gyakran akadályokba ütközve? használd ezt segítségként.

És a legfontosobb: Miért Önt kellene alkalmaznunk?

Ennél direktebb interjú kérdés talán már nincs is, de légy felkészült, igen gyakran találkozhatsz vele. Ne izgulj! Ez itt a legtökéletesebb pillanat, hogy te is ennyire egyenes, direkt legyél. Hogy miért Te vagy a legmegfelelőbb jelölt a pozícióra? Beszélj a szervezőkészségedről, pozitív hozzáállásodról és magabiztosságodról. Összegezd még most utoljára hogy a tapasztalataid, készségeid, erősségeid miért tesznek alkalmassá a pozíció betöltésére.  Emlékezz, hogy a célod kitűnni a tömegből. Miért téged alkalmazzanak? Mert az A készséged, a B tapasztalatod, a C karrier céljaid pontosan megfelelnek az általuk megfogalmazott ABC elvárásoknak.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s