Önéletrajz

Személyes adatok

A teljes neved, címed, e-mail címed és telefonszámod nélkül az önéletrajzod nem sokat ér. Győződj meg róla, hogy ezek mindenképpen benne vannak. Abban az esetben, ha munkahelyi telefonszámot, és vagy e-mail címet is megadsz, légy biztos abban, hogy bármikor tudsz hívást vagy e-mailt fogadni a munkahelyeden.

Célkitűzés

Ez a TE lehetőséged, hogy a céljaidat, egyértelműen és hatékonyan megfogalmazd. Egy jól megfogalmazott célkitűzés a személyes adataid után azonnal kiemeli, hogy mi az, amit keresel és miért vagy Te a legalkalmasabb a betöltendő pozícióra. Győződj meg arról, hogy a célkitűzésed pontosan kapcsolódik a szakmai tapasztalatodhoz, elért eredményeidhez és a pozícióhoz, amire jelentkezel.  Ha különböző típusú pozíciókra pályázol, a célkitűzésedet mindig fogalmazd újra az adott pozíciónak megfelelően.

Munkahelyi tapasztalat

Sorold fel a korábbi munkatapasztalataidat, beleértve a munkaköröd megnevezését, a cég nevét és helyszínét, illetve hogy mettől meddig dolgoztál ott. Ne felejts el erős, szemléletes, cselekvést kifejező igéket használni, amelyek jól kifejezik felelősségeidet és elért eredményeidet.

Végzettség, képzettség

Elsőként az időben legrelevánsabb végzettségedet sorold fel. Ez a rész tartalmazza az oktatási intézmény nevét, a képzettséget, amelyet megszereztél és a főszakirányt, beleértve az évet is, amikor befejezted. Ennél a résznél van lehetőséged egyéb ajánlásokat, szakmai kiegészítő programokat, vagy akár iskolai tanulmányokkal összefüggő elismeréseket, ösztöndíjakat is felsorolni. 

Egyéb információk

Van egyéb szakmai bizonyítványod? Különleges érdeklődési köröd? Készség vagy plusz tevékenység, amelyek relevánsak lehetnek a megpályázott munka szempontjából? Itt felsorolhatod ezeket!  Például idegen-nyelvtudás, számítógépes ismeretek, stb. melyek a munkakör betöltéséhez szükségesek lehetnek.

Referenciák

Utalj az önéletrajzodban arra, hogy szükség esetén referenciákat tudsz biztosítani. De mielőtt interjúra mész, bizonyosodj meg arról, hogy a referencialistád valóban naprakész. Legyen nálad 3 referencia személy neve, pozíciója, a cég neve, üzleti és otthoni, esetleg mobiltelefonszáma összegyűjtve. Ne felejts el előzetes engedélyt kérni a referenciát adó személyektől, hogy megadhatod nevüket és elérhetőségeiket.

 

Egy klassz önéletrajz megírásának nem kell feltétlenül nehéznek és bonyolultnak lennie, csak kövesd az önéletrajz egyszeregyet!

 

Önéletrajz egyszeregy

Így csináld

• Mutasd be az elért eredményeidet kifejező, aktív, cselekvő igék használatával, mint például: vezettem, megszerveztem, eladtam, kifejlesztettem. Kelts minél határozottabb benyomást azokról a dolgokról, amelyeket elértél.

• Használj kulcsszavakat! A legtöbb önéletrajz keresőmotor kulcsszavas keresés alapján működik. Használd ezeket az önéletrajzban, így nagyobb eséllyel kerülhetsz a kereső listák élére.

 • Írj rövid, tömör lényegre törő bekezdéseket. Ez itt most nem a hosszas beszámolók ideje és helye. Maximum 6-7 soros bekezdéseket, részeket írj, különben gyorsan elveszítheted a kiválasztással foglalkozók figyelmét. Nyelvtanilag pontosan fogalmazz, és ne véts helyesírási hibákat. Semmi nem tudja olyan gyorsan elvenni tőled egy interjú lehetőségét, mint egy nyelvtanilag hibás vagy helyesírási hibákat tartalmazó önéletrajz. Ellenőrizd le többször is, aztán kérj meg valakit, hogy olvassa át mielőtt kiküldöd.

• Olyan formátumot használj, melyet könnyű olvasni, átlátni. Használj egyszerű karaktereket, betűtípusokat és ne felejtsd el, hogy némely program nem tud különleges betűtípusokat, vagy akár kiemelt karaktereket olvasni. Más szóval, ne töltsd az időd csillogó, villogó, színes táblázatokkal, különleges betűtípusokkal. Könnyen előfordulhat, hogy nem pontosan úgy fog kinézni más gépén, mint ahogy Te azt eredetileg megalkottad.

• Önéletrajzodat, és a benne foglalt információkat mindig alakítsd a megpályázott pozíciónak megfelelően. Tűnj ki az átlagos álláskeresők „mindent egybe” önéletrajzai közül. Emeld ki a különleges képességeidet, díjaidat, szakmai tagságaidat, és bármi mást, ami kapcsolódhat a megpályázott pozícióhoz.

Így NE csináld:

• Ne használj pontatlan vagy kitalált információkat. Itt most a tények és a mérhető eredmények számítanak, amelyek valóban felhívják RÁD a figyelmet. (pl: “A költségcsökkentési stratégiám alkalmazásával, 2002-ben 30%-os megtakarítást értünk el a vállalatnál.”)

• Ne használj személyes névmásokat. Rövidnek és lényegre törőnek kell lenni. Figyelj arra is, hogy ne használd az „én”, „engem” szavakat a munkakörök és eredmények felsorolásnál. Fogalmazz inkább így: “2002-ben elnyertem a hónap dolgozója díjat”

• Ne rejts el lefedetlen időszakokat a munkahelyi tapasztalatok felsorolásakor. Ha így teszel a kiválasztási munkatárs joggal gondolhatja, hogy valamit szeretnél elhallgatni. Ne aggódj ilyenek miatt, lesz lehetőséged ezeket a kiesett időszakokat megmagyarázni az interjúk során.

• Ne sorolj fel olyan dolgokat, amelyek nem relevánsak a megpályázott munkakör szempontjából. Nagyszerű, hogy dobolsz egy amatőr bandában, vagy önkéntesként dolgozol, és hogy tavaly gördeszkás bajnokságot nyertél. Csak ne tégy róla említést az önéletrajzodban!

• A munkahely váltások okait ne sorold fel! Erre alkalmad lesz az interjún. Persze ez nem azt jelenti, hogy kritizálhatod, pocskondiázhatod a volt munkahelyedet, vagy volt felettesedet.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s