Politológus pálya – elhelyezkedés, karrier

Mit tanul egy politológus?

Általánosságban nem gyakorlatorientált képzés.

 • Szakmai tárgyak (elmélet): Politikafilozófia, Politikai gondolkodástörténet stb.
 • Piacon is használható tantárgyak: Politikai kommunikáció, pol. marketing, stratégia, háttérelemzés

Hol helyezkedhetnek el a politológusok?

1) Politikai elemző cégnél
A) 6 nagy cég a piacon (ész számos kicsi):
1) Századvég
2) Political Capital
3) Vision Politics (korábban Vision Consulting)
4) Démosz
5) Progresszív intézet
6) Nézőpont
B) Főiskola mellett már lehet hozzájuk gyakorlatra jelentkezni, így érdemes kezdeni. Akkor is érdemes CV-t küldeni, ha épp nincs meghirdetett pozíció. A gyakorlatok többnyire fél évesek, heti 1-2 nap, főleg írás és anyaggyűjtés.
2) Egyetem – ha valaki megcsinál egy mesterszakot politológiából, könnyen maradhat tudományos pályán.
A) ELTE ÁJK
B) ELTE TÁTK
C) Pázmány
D) Pécs
E) Szeged
F) Corvinus
3) Állami intézmények
A) Minisztériumok: azok számára érdekesek, akik valamilyen szakpolitikai irányultsággal rendelkeznek.
B) Országgyűlés Hivatala: minden évben van gyakornoki program, képviselők mellé is és igazgatásba is.
C) EP
4) Politikai pártok: sok fiatal politológust felszívnak.
5) Multinacionális cégek: ez egy viszonylag új lehetőség politológusok számára, még nem túl elterjedt, általában nem nyílt csatornákon zajlik. A multik számára sokszor meghatározó a politikai környezet is, ezért alkalmaznak olyan tanácsadókat, akik tudnak helyzetelemzéseket készíteni. Ez többnyire olcsóbb, mint külsős céget megbízni.
A) Álláshirdetés: többnyire asszisztens / gyakornok, de az apró jeleket érdemes figyelni benne (pl. Elvárás: jártasság a közélet eseményeinek elemzésében).
B) A multi felvesz egy tapasztalt politológust (információ bróker), aki csapatot alakít ki maga körül.
6) Kommunikációs cégek: Politikai kampányokon dolgoznak, viszont inkább a kommunikációhoz értenek, és nem a politikához. Ezért alkalmaznak politológusokat.
7) Közvélemény-kutató cégek: ugyan ide főleg szociológusokat vesznek fel, de a politológusok számára is nyújtanak lehetőségekkel.

Politikai elemző cégnél

A) 6 nagy cég a piacon (ész számos kicsi):

 1. Századvég
 2. Political Capital
 3. Vision Politics (korábban Vision Consulting)
 4. Démosz
 5. Progresszív intézet
 6. Nézőpont

B) Főiskola mellett már lehet hozzájuk gyakorlatra jelentkezni, így érdemes kezdeni. Akkor is érdemes CV-t küldeni, ha épp nincs meghirdetett pozíció. A gyakorlatok többnyire fél évesek, heti 1-2 nap, főleg írás és anyaggyűjtés.

Egyetem – ha valaki megcsinál egy mesterszakot politológiából, könnyen maradhat tudományos pályán.

 1. ELTE ÁJK
 2. ELTE TÁTK
 3. Pázmány
 4. Pécs
 5. Szeged
 6. Corvinus

Állami intézmények

 1. Minisztériumok: azok számára érdekesek, akik valamilyen szakpolitikai irányultsággal rendelkeznek.
 2. Országgyűlés Hivatala: minden évben van gyakornoki program, képviselők mellé is és igazgatásba is.
 3. EP

Politikai pártok: sok fiatal politológust felszívnak.

Multinacionális cégek: ez egy viszonylag új lehetőség politológusok számára, még nem túl elterjedt, általában nem nyílt csatornákon zajlik. A multik számára sokszor meghatározó a politikai környezet is, ezért alkalmaznak olyan tanácsadókat, akik tudnak helyzetelemzéseket készíteni. Ez többnyire olcsóbb, mint külsős céget megbízni.

 • Álláshirdetés: többnyire asszisztens / gyakornok, de az apró jeleket érdemes figyelni benne (pl. Elvárás: jártasság a közélet eseményeinek elemzésében).
 • A multi felvesz egy tapasztalt politológust (információ bróker), aki csapatot alakít ki maga körül.

Kommunikációs cégek: Politikai kampányokon dolgoznak, viszont inkább a kommunikációhoz értenek, és nem a politikához. Ezért alkalmaznak politológusokat.

Közvélemény-kutató cégek: ugyan ide főleg szociológusokat vesznek fel, de a politológusok számára is nyújtanak lehetőségekkel.

Hogyan keressen állást egy politológus?

 1. Már főiskola mellett keressen állást és szerezzen gyakorlatot.
 2. Fejlessze az angol nyelvtudását, mert ezzel előnyre tesz szert. Politológiai téren nemzetközi szakirodalom csak ritkán érhető el magyarul, ezért elemzésben, kutatásban és tanácsadásban is kell az angol.
 3. Legyen jóban a tanáraival, mert ezen a pályán egy pályakezdő tanári ajánlás útján tud a legkönnyebben elhelyezkedni.

Milyenek a jövőbeni kilátások?

Kezdő politológus: diplomás minimálbér

2-3 év tapasztalat: bruttó 300,000.00 körül

Rugalmas munka, munkaidő, ugyanakkor nagy önállóságot igényel.

Lehetséges karrierpálya:

Elemző egy politikai elemző cégnél

Politikai tanácsadó

Tudományos szféra (kutatás)

Oktatás (egyetem, főiskola)
PhD, egyetemi tanársegéd

Kutatás, tanácsadás

Tudományos szféra (kutatás)

Oktatás (egyetem, főiskola)
Reklámok

24 thoughts on “Politológus pálya – elhelyezkedés, karrier

 1. Visszajelzés: Karriermenedzsment tréning, ZSKF « Kelly Financial Resources

 2. Ferkovics Roland vagyok Békés megyéből. 2010 nyarán végeztem el tanulmányaimat a Szegedi Tudományegytem Állam- és Jogtudományi karán politológia szakon.
  Munkát keresek!

 3. Igen, én is keresnék…

 4. csakhogy az elhelyezkedés lehetősége ebben a szakmában igen elenyésző. Magam is politológusként végeztem, zonabn beláttam, hogy nincs szükség az effajta diplomával rendelkezőkre, kivéve ha van mellette egy másik piacképes diploma is. Sok sikert azért! 🙂

 5. Sziasztok!
  És ti a BA szakot végeztétek el vagy tovább mentetek MA-ra? Épp gondolkozok egy ilyen szakon azért érdekelne pár információ,érdemes-e belevágni,azért a fórumozó fiatalok,szinte már minden szakot bűfészaknak írnak,köztük ezt is:D Itt az emailem,ha esetleg válaszolnátok,előre is kösz,és sok sikert a munkakeresésben! louisvito@freemail.hu

 6. Igazából itt is azt olvasom, mint mindenhol, és minden szakon; ‘ilyesfajta diplomával nem lehet elhelyezkedni’. Minden szakról az a vélemény, hogy lehetetlen vele elhelyezkedni. Ez igencsak pesszimista gondolkodásmódra vall, de valljuk be, tényleg így van. A legtöbb amit tehet az ember, hogy kimegy külföldre dolgozni valami fizikai munkát, és nézegeti az a magyarországi állásajánlatokat hátha van valami érdekfeszítő. Én jelenleg 10 évfolyamos gimnazista vagyok, és majd politológiát -> politikai kommunikációt szeretnék tanulni. DE ilyen körülmények mellett igen erősen el kell gondolkodni azon, hogy érdemes-e egyáltalán egyetemet végezni.

 7. Szia Dániel!

  Nézd meg, hogy az utóbbi 5 évben hány politológus állás jelent meg, s ez alapján válassz pályát.

 8. Keresni kell Pártok Ifjúsági tagozatát és akkor lehet esély lesz későbbiekben választáson indulni és bekerülni a parlamentbe, vagy a párton belül valamilyen szerepet betölteni. Ezek mellett lehet menni polgármester jelöltnek, vagy a szakmával ha jól tudom külföldön is lehet dolgozni, mert nemzetközi politikai is van a tantárgyak között. Én is ezt akarom még pótfelvételin megpróbálni, aztán majd kiderül mi lesz.

 9. Istenem… A vidéki egyetemek politológus diplomái és a főiskolák politológusdiplomái semmit nem érnek… nevenincs tanárok tanítanak ezeken a helyeken. Egyedül az ELTE-n vannak jó tanárok, akik segíteni is tudnak. Másik meg politikusoknak, meg politológusoknak általában nem hirdetnek állást… jó hogy nem azt gondoljátok, hogy pl. miniszterelnököt is álláshirdetésben keresnek… 😀

 10. Miskolcon végezetem politológusként 2009-ben. Az EU elnökség kapcsán volt két évig munkám, de most lejár a szerződésem és a két év központi közigazagtásaban eltölött idő sem sokat segít rajtam a versenyszférában való keresgélésnél. Pedig baromi összetett munka volt.
  (Költségvetés tervezés, pénzügyi elszámolás, protokoll, oktatásszervezés, kommunikáció stb.)

 11. hát igen, de ki tudja, lehet, hogy hamarosan az állami szférát is kiszervezik, és akkor majd megjelennek politikusi meg politológusi álláshírdetések is.

 12. Nem azt várjuk, hogy a politikai állásokat kiszervezzék, hanem azt, hogy a politikusok alatt legalább legyenek olyan kompetens személyek, akik értenek is a politikához, s nem csak csinálják azt.
  Ezek az egyetemet végzett politológusok életképes alternatívákat volnának képesek állítani a politikusok elé, s racionálisan meggyőzni azokat, a legmegfelelőbb döntések meghozatalára.
  Ez minden olyan demokráciában működik, ahol a politika alrendszerré szerveződik, s létezik egy életképes versenyeztetés a pozíciókért az egyazon értékrendű csoportokon belül.

 13. Az elmúlt 5 évben 1 db politológia állást sem hírdettek meg. Szerintem az összes ilyen sulit be kellene zárni, s az összes léhűtő politikust, aki ott tanít utcára kellene tenni!

 14. A mai magyar politikusi társadalom zömét a szakmájukkal szemben támasztott ismeretek igen erős hiánya jellemzi,más kérdés,hogy ennek ellenére többségük sziklaszilárdan meg van győződve arról,hogy amit ő politizálás alatt ért és művel az a “politika”,pedig az fényévnyi távolságra van a politikától.
  Én azoknak szeretném ajánlani az elkövetkezőkben ezt a pályát akik rendelkeznek jó adag idealizmussal,bátorsággal,a közügyekre való érzékenységre,határozott elkötelezetséget éreznek a szűkebb vagy tágabb értelemben vett otthonuk iránt,bár ezek kimondottan nem feltételei e szakmának(legfőkébb a mai idők szerint) ,de a közeljövőben nagy szzükség lesz az ilyen emberekre,és ezt beismeri a mai váltógazdálkodásban regnáló politikai elit is,elhasználódtak.
  Visszatekintve a rendszerváltás óta eltelt időre a mai napig nem tud egy kormányt alkotó párt annyi szakembert felvonultatni országos vagy megyei,helyi szinten amennyi szükséges,sőt.Ha egy választási győzelem után pl. 200 ember kell, jobb estben ha van 40 használható emberük a többi sz….se ér,ez meg is látszik meddig jutottunk két évtized alatt.Pl.az egyik megyeszékhelyen a 2010 -es kampányát a győztes pártnak,aki kormányt alakított egy műszaki kereskedői szakmunkás végzetséggel rendelkező fiatalember vezette kampányfőnökként,ma parlamenti képviselő,bizotsági tag,bizotsági elnök és a parlamenti munkáját”hozzáértését”jól jellemzi,hogy 1 -szer sem szólalt fel a majd két évben,egyetlen javaslatot sem terjesztett be.
  Tehát kicsit a saját hibátok,ha ilyen környezetben nem vagytok pozícióban és osztom a véleményt miszerint hirdetésekben nem fogtok állásra találni ezen a szakterületen.Biztos,hogy kezdőként elkerülhetetlen,hogy elköteleződjön az ember és ez nagy fejtörést okoz,de mindenki saját felelősége,hogy óvakodjon a saját “arca” elvesztésétől.
  Amiket itt össze zagyváltam az az én idealizmusom,nem több.

 15. Abszolút igazad van. Egy kitétellel-ha nem születtél abba a körbe, akkor lehetsz te bármennyire tehetséges, okos, jó politika tudós, minden erővel arra fognak koncentrálni, hogy ne termeljenek konkurenciát.

 16. Demokrácia Magyarországon: Fkgp.net.

 17. Ez az elit mondókája és úgy látszik,ha eleget “mantrázák”berögzül,jó lenne ,ha végre hajlandóak volnátok szakítani a belétek sujkolt ideológiákkal.Nagyon f-nak ám titkon tőle,csak elkelne már egy kis szív,egy kis lélek a politikába és harsona szóljon és dob pereg ,emberek,kard ki kard reszkessen az ellen….Nem tehetek róla,gyárilag hibás vagyok.

 18. Szakítottunk a belénk sujkolt ideológiával, azzal, hogy demokrácia van, azzal, ha képzed magad és egyetemre jársz, akkor nagyobb esélyed lesz arra hogy jobb életed lesz. Régen is a rokonok számítottak, most is.
  Nem is értem , hogy miért van ez a politológia. Értelme nem sok van, ha még azoktól sem követeljük meg ezen egyetem elvégzését, akik politizálnak. Kéne egy kis minőség ebbe a “demokráciába”, mert így csak lufi az egész. Töltsük meg tartalommal Uraim!

 19. Erről zagyváltam itt,nagyon örülök,hogy végre egyről beszélünk.

 20. Oligarchák miatt ment Ángyán

  Nem ez az első eset, hogy politikus névtelenül bár, de gazdasági hatalmasságoknak szól be. Két héttel ezelőtt lemondott posztjáról Ángyán József, vidékfejlesztési államtitkár. Távozását egy, a mellette kiálló zöld szervezeteknek írt levelében azzal indokolta: egy „maffiahálózat”, mely gazdasági érdekcsoportokból, spekuláns nagytőkés oligarchákból és volt állami gazdaságokat elprivatizáló zöldbárókból áll, mindent vinni akar a földtől az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig. Őket azonban senki nem merte nevesíteni.

 21. Na nem akarok hosszan trollkodni, de a fenti hozzászólások 95% vagy hazugság vagy csúsztatás vagy csak szimplán eszméletlen nagy baromság. csak tömören:
  1. Sokan keverik a politikust a politikatudóssal, pedig nem kéne.
  2.Eezeket az állásokat nem hirdetik állásportálokon, viszont több ehhez a szakmához kapcsolható cég honlapján van karrier gomb. De a többség ismerősön keresztül kerül ilyen munkakörökbe, főleg a politika-kormányzat területen. Ez nem protekció, hanem egyszerűen ilyen állásokra nem lehet csak úgy felvenni egy ismeretlen embert, legyen bármennyire is képzett.
  3. A jó politikatudósok el tudnak helyezkedni. Ehhez kell egy jó suli, jó eredményekkel, jó kapcsolati háló és bőséges szakmai gyakorlat az egyetem mellett. Aki ezeknek birtokában van (és ezek egyáltalán nem túl nagy követelmények), az talál munkát. Az a helyzet, hogy nagyon alacsony a munkanélküliség a diplomás politikatudósok között, legalábbis azok között, akik jó egyetemen végeztek (BCE, ELTE, de a máshol végzetteknek is vannak esélyeik) és nem csak üldögélnek az órákon, hanem céltudatosak, leleményesek.
  4. Bár talán fentebb is előkerült, de eléggé elfelejtik az előttem szólók az akadémiai karriert és csak a versenyszférával foglalkoznak. A politikatudósok elég nagy része választja a kutatói pályát, ahol könnyen lehet normális keresethez jutni és a szó szoros értelemben “tudósok” lesznek.
  5. Aki valóban a politikában, a pártoknál vagy a kormányzatban akar dolgozni, annak egy nagyon komoly problémája akadhat: sok ilyen állás határozott munkaidejű, mivel függ a kormányciklusoktól.

 22. Poll. egyszóval arra akarsz ki jutni ,hogy aki jól tud nyalni az talál? hát akkor már pályát tévesztettél amikor bele kezdtél .

 23. Sziasztok! Én egy egyszerű fémforgácsoló vagyok és nem én keresek munkát, hanem engem keresnek meg vele. Na ennyit a ruhatár- és büfészakos diplomások és az értéket előállító szorgalmas emberek közötti különbségről.

 24. Én csak laikusként veszek részt a vitában.Szerintem azért rosszak az elhelyezkedési esélyek ezen a pályán,mert a közvélemény ,adófizető polgárok többsége nem igényli ezt a szakmát ebben az országban.Vagy a másik véglet,amikor szórakozásnak tekintik a polgárok a politikát,aminek ez a tudomány terület az alapja .Tehát nagyon nem könnyű belevágni egy-egy képzésbe,sem a politológiába sem pedig más képzésekbe .Nem beszélve az anyagiakról.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s